Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

a-biztositas-vilagnapjara-asz-cikk

2021.09.21

A biztosítás világnapjára - ÁSZ cikk

1993-ban az osztrák biztosítók kezdeményezték a szeptember 20-ai biztosítási világnap megtartását, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a biztosítások fontosságára és makrogazdasági szinten is pozitív szerepére.

Az újkori biztosítások története alig 200 évre tekint vissza, azonban, ha azt vesszük figyelembe, hogy a közösségek mikor hozták létre a közös kárviselést, akkor a biztosítás története csaknem olyan régi, mint az emberi társadalom. Az első biztosítások, az időszámítás kezdete előtti időkben, a kereskedelemhez kapcsolódtak, amikor a kereskedők megegyeztek, hogy a karavánjaik kifosztása esetén a keletkezett károkat közösen viselik.

A 14. századtól kezdve már létrejöttek a szállítmánybiztosító vállalkozások. Az első ismert biztosítási kötvényt 1347-ban Genovában állították ki, amellyel egy textilt szállító hajót biztosítottak a Genova és Mallorca közötti tengeri útra.A 18. században a nagy számok törvényének felismerésével kialakult az első kárvalószínűség számítás, egyszóval a mai modern biztosítás. A 19. század utolsó negyedében alakultak ki a nagy nemzetközi biztosító monopóliumok és konszernek.

A magyar biztosítás első nyomait már a 14. század elején megtaláljuk bizonyos céhek pénztári szabályzatában. A tagok részére a felhalmozott pénzalapból árvasági, temetkezési, öregségi, betegségi, özvegyi segélyt nyújtottak. A pénzt céhládában gyűjtötték. (Ezek a kezdményezések tekinthetők a mai társadalombiztosítás alapjainak is.)

 

A 18. század közepén már biztosításszerű tömörülések alakultak ki, jobbára segélypénztárak és segélyegyletek formájában. Hazánkban elsőként két osztrák biztosító intézet kezdte meg működését, amelyek azonban csak egy-két szűkebb biztosítási szükséglet kielégítésére vállalkoztak.

 

A magyar biztosításügy történetében jelentős fordulópontot jelentett az Első Magyar Általános Biztosító Társaság (EMABIT) megalapítása 1857-ben. Az alapítók között olyan nevek szerepeltek, mint Deák Ferenc, Apponyi György, Eötvös József.

 

A 20. század első felére Magyarország a kontinens biztosítási piacának egyik legdinamikusabban fejlődő területe lett, megjelentek a világ és Európa tekintélyes biztosítási vállalatai, és lendületet kapott a hazai cégalapítás is.Az államosítás kapcsán 1949-re alakult ki a magyar biztosítás állami monopóliuma, amely 1986-ig tartott. 1988-ban létrejött az Atlasz és a Garancia Biztosító. A második hullámban megalakultak az első külföldi tulajdonú biztosítók, a magyarországi biztosítási támogatás jellege, illetve újraelosztó szerepe pedig megszűnt.

 

1990. november 14-én nyolc biztosítótársaság megalapította a Magyar Biztosítók Szövetségét (MABISZ), amelynek jelenleg is több mint 20 tagja van.

 

A biztosítások számos bizonytalan pillanatban nyújthatnak védelmet és szinte minden élethelyzetben a segítségünkre lehetnek.

A biztosítások létrejöttekor általában tapasztalati úton kerülnek kikalkulálásra a káresemény bekövetkezési esélyei és az ennek megfelelő díjszabás. Az üzletág fejlődésével új fogalmak is kialakultak a szakmában, mint a veszélyközösség, a tartalékalap, a kárhányad vagy az egyre több megbízható adat felhasználásával dolgozó aktuárius (biztosítási matematikus) foglalkozás.

Napjainkban a biztosítások elválaszthatatlan részét képezik életünknek. Egészségünk, vagyontárgyaink biztonságának védelme, közlekedésünk, utazásaink zavartalan lebonyolításának alapja a kellően átgondolt biztosítás megléte. Szerencsére ma már több biztosító sokféle terméke közül válogathatunk, élethelyzetünknek és életcélunknak megfelelően amikor biztosítást szeretnénk kötni. Ma már találunk olyan konstrukciókat a piacon, amelyek gyermekünk egyetemi tanulmányait segítik, nyugdíjas éveinkhez nyújtanak kiegészítő jövedelmet. Léteznek hitelfedezeti biztosítások, de különféle szakmák (orvosok, ügyvédek, könyvvizsgálók) felelősségbiztosításai is.

 

A pénzügyi tudatosság terén gyűjtött tapasztalat nem csak az anyagi javak megszerzéséhez nyújt segítséget, hanem azok felhasználása és megőrzése tekintetében is. Ennek egyik eleme a biztosítások ismerete, amelyekkel csökkenthetjük kockázatainkat és egy jelentős lépést tehetünk a kiegyensúlyozott pénzügyi hátterünk és ezen keresztül a minőségi életkörülményeink megteremtése érdekében.

Berecz Zsolt

Pénzügyi Kultúra Nagykövet

Forrás