Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

friss-hir-az-aegon-magyarorszag-sorsarol-birosagra-mentek-a-felek-de-egyelore-elhasaltak-portfolio-cikk

2021.09.21

Friss hír az Aegon Magyarország sorsáról: bíróságra mentek a felek, de egyelőre elhasaltak - Portfolio cikk

A Fővárosi Törvényszéken támadta meg a holland Aegon NV és az osztrák Vienna Insurance Group a Belügymininisztérium vétóját az Aegon Magyarország másik külföldi kézbe adására. Mivel a keresetet a budapesti bíróság most elutasította, 30 napon belül a Kúrián terveznek fellebbezni a felek. Ettől függetlenül a Pénzügymininsztériummal folytatják a „konstruktív párbeszédet” a tranzakcióról.

2020. november 29-én jelentette be az Aegon, hogy 830 millió euróért eladja biztosítási, nyugdíj- és vagyonkezelési üzletágát Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Törökországban, a vevő pedig a Vienna Insurance Group (VIG). 2021. április 6-án azonban a VIG egy határozatot kapott a magyar Belügyminisztériumtól, amelyben elutasította a magyar Aegon-érdekeltségek külföldi szereplő általi felvásárlását. Azóta látszólag nem lépett előre az ügy, de arról tudni lehetett, hogy folynak egyeztetések állami szereplőkkel.

A két biztosítócsoport most a Reuters szerint közölte:

A FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK ELUTASÍTOTTA KÖZÖS KERESETÜKET, AMELYBEN MEGTÁMADTÁK A BELÜGYMININSZTÉRIUM ÁPRILIS VÉTÓJÁT AZ AEGON MAGYARORSZÁGI TEVÉKENYSÉGEINEK ADÁSVÉTELÉRE. AZ AEGON ÉS A VIG IS SAJNÁLATÁT FEJEZTE KI A BÍRÓSÁGI DÖNTÉS MIATT, ÉS JELEZTE: 30 NAPON BELÜL A KÚRIÁN FELLEBBEZNEK ELLENE.

A VIG vezérigazgatója, Elisabeth Stadler megerősítette:

a bíróság döntésére való tekintet nélkül folytatják konstruktív párbeszédüket a Pénzügyminisztériummal annak az akvizíció pozitív végkimenetelére vonatkozó lehetőségek tisztázására.

Hogy végül ki lesz az Aegon magyarországi tevékenységeinek tulajdonosa, az tehát egyelőre talány. A VIG egyedüli tulajdonosi szerepvállalása (melyet az Európai Bizottság már jóváhagyott) mellett a Mészáros-Keszthelyi-féle CIG Pannónia részvételéről szóló pletyka és egy nagyobb hazai tulajdonú biztosító felépítésének javaslata is megjelent már a hírekben.

Forrás