Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

itt-az-mnb-kamatdontese-mindenkit-meglepett-a-jegybank-portfolio-cikk

2021.09.23

Itt az MNB kamatdöntése! Mindenkit meglepett a jegybank! - Portfolio cikk

Az eddigi ütemet jelentősen lassítva folytatja kamatemelési ciklusát az MNB, a Monetáris Tanács kedden újabb 15 bázisponttal 1,65%-ra emelte az alapkamatot. Délután érkezik a jegybank friss előrejelzése, közleménye, illetve háttérbeszélgetést tart a döntésről Virág Barnabás alelnök.

Június végén kezdte kamatemelési ciklusát az MNB, azóta havi 30 bázispontos tempóban 0,6%-ról augusztusig 1,5%-ra emelték az alapkamatot. A szeptemberi ülés előtt biztos volt, hogy folytatódik a ciklus, csak az volt a kérdés, hogy milyen ütemben. Voltak, akik arra számítottak, hogy csökkent majd az ütemen a jegybank, a Portfolio elemzői konszenzusában azonban a 30 bázispontos ütem fenntartása szerepelt. Ehhez képest az MNB "csak" 15 bázisponttal, 1,65%-ra emelte az irányadó rátát.

Az infláció a vártnál kissé magasabb lett, a legfőbb jegybanki eszköznek tekinthető forintárfolyam pedig a legutóbbi ülés óta inkább kissé gyengült. A gazdaság lendületesen jön ki a koronavírus-válságból, a munkaerőiac a válság előtti munkaerőhiányos helyzethez hasonló feszességet mutat. Ilyen helyzetben nehéz lett volna a szigorítás leállításáról dönteni.

A jegybank több alkalommal jelezte, hogy szeptemberben vizsgálja felül a ciklus eddigi eredményeit. A piaci várakozások ezzel kapcsolatban az utóbbi hetekben emelkedtek: először szinte teljes közmegegyezés övezte, hogy a jegybank kisebb-nagyobb mértékben mérsékli a kamatemelés tempóját, leginkább 20-25 bázispontról szóltak az előrejelzések. Az utóbbi időben azonban már érezhetően nőtt annak az esélye, hogy az MNB kitart a 30 bázispontos tempó mellett.

EHHEZ KÉPEST KOMOLY MEGLEPETÉS A 15 BÁZISPONTOS SZIGORÍTÁS.

A bejelentés után rögtön érezhetően gyengült a forint, 355 közelébe ugrott az euró jegyzése.

Forrás