Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

egyre-nepszerubb-a-jovedelem-biztositasa-de-miert-hasznos-ha-van-ilyenunk-hvg-cikk

2021.10.25

Egyre népszerűbb a jövedelem biztosítása, de miért hasznos, ha van ilyenünk? - HVG cikk

A koronavírus-járvány minden részére kihatott az életünknek, nincs ez másképpen a munkával sem. Az elmúlt időszakban több szektorban is nagy volt a bizonytalanság – sokan elvesztették az állásukat, hogy aztán egy újat találjanak, akár szektort is váltva. Ha valaki munkanélkülivé, vagy hosszabb időre keresőképtelenné válik, a köztes időszakot átvészelheti családi vagy baráti segítséggel, fordulhat megtakarításaihoz, de egyre több szolgáltatónál rendelkezésre áll a jövedelempótló biztosítás lehetősége is. 

Egy jövedelempótló biztosítás abban az esetben térít, ha tartósan munkanélkülivé vagy keresőképtelenné válunk, például egy betegség vagy baleset következtében. A szolgáltatás havidíjas, biztosítótól függően már 1–2 ezer forint körüli díjjal számolva is megköthető a biztosítás, de ha magasabb biztosítási összegben bízunk, ennél magasabb összegű havi díjat is vállalhatunk. A jövedelempótló biztosítás tehát abban az időszakban nyújt segítséget, amíg újra munkába tudunk állni és anyagilag egyenesbe tudunk jönni.

Fontos azonban, hogy a kötés után nem térít azonnal a biztosító, ha bekövetkezik a biztosítási esemény. El kell telnie az úgynevezett várakozási időnek, ami jellemzően a kötés utáni 90–180 nap. Ebben az időszakban a biztosító tehát még nem szolgáltat, akkor sem, ha elveszítjük az állásunkat. Ezzel a szolgáltatók azt próbálják meg kiküszöbölni, hogy olyan eseményre kössön valaki biztosítást, amit már előre ismer.

A jövedelempótló biztosítás kötésnél az sem mindegy, hogy milyen munkaviszonyban állunk: több biztosítónál legalább heti 30 órás munkaviszonyra van szükség, határozatlan idejű munkaszerződés mellett. Emellett a belépési életkornak is határidőt szabnak, ez 55 és 62 év között van általában – vagyis ennél idősebb korban már nem lehet megkötni a jövedelempótló biztosítást.

Hol lehet jövedelempótló biztosítást kötni?

Több szolgáltató közül is választhatunk, ha jövedelempótló biztosítást szeretnénk kötni. A Bank360 regisztrált felhasználói négy jövedelembiztosítási csomag közül választhatnak – ezek 50 és 200 ezer forint között térítenek havonta munkanélküliség és keresőképtelenség esetén. Ha a jövedelempótló biztosítás mellé életbiztosítást is kötünk, akkor a biztosítás díjából 10 százalék kedvezményt kapunk.

Budapest Banknál elérhető jövedelempótló biztosítást a BNP Paribas Cardif szolgáltatja, Budapest Jövedelembiztosítás néven. Két csomag, a Fix75 és a Fix150 közül választhatunk – ezek 75 ezer, illetve 150 ezer forintot fizetnek havonta állásvesztés és keresőképtelenség káreseményekre. Utóbbi csomagot az igényelheti, akinek a nettó jövedelme eléri a 150 ezer forintot. A munkanélküliségi káreseménynél elegendő a legalább heti 20 órát meghaladó (és az állásvesztést megelőző legalább 6 hónapig meglévő) munkaviszony.

Az OTP Bank Mentőöv Életszínvonal Biztosítás néven kínálja a Groupama biztosítását, ami a választott csomagtól függően 25 ezer és 100 ezer forint közötti összeget térít havonta keresőképtelenség esetén. Egy összegben térít állásvesztésre, 100, 200 vagy 400 ezer forintot, szintén a választott csomagtól függően.

Elérhető jövedelempótló biztosítás az Erste Banknál is, Számlavédelem Trio néven, amit az Union szolgáltat. A havi fix összegű kifizetés mellett – ami lehet 25, 50 vagy 75 ezer forint –, a munkanélküliség vagy a keresőképtelenség idejére eső rezsiköltségekre is fedezetet nyújt a biztosítás. Utóbbinak a feltétele, hogy a biztosított Erste számláról állandó átutalási megbízással vagy csoportos beszedéssel egyenlítse ki a tételeket.

Tesco is kínál jövedelempótló biztosítást, melyet az Aegon Biztosító szolgáltatja. Két csomagja van, ami 50 vagy 100 ezer forintot térít havonta, az első hónapban dupla kifizetéssel. A keresőképtelenségi fedezetet az is igénybe veheti, akinek a munkaviszonya nem éri el a heti 30 órát. A várakozási idő munkanélküliség esetén 90 nap.

A kifizetett összeg általában szabadon felhasználható, ellentétben a hitelfedezeti biztosítással, amit kifejezetten a fennálló hiteltartozás kiegyenlítésére lehet felhasználni – a két szolgáltatás közötti különbségekről ebben a cikkben lehet bővebben olvasni.

Hiába érvényes a biztosításunk, nem minden esetben fizet

A biztosítóknál eltérhetnek a kifizetés megtagadásának feltételei. Az általános kizáró okok közé tartozik, ha:

  • a munkaviszony próbaidő alatt szűnik meg,
  • határozott időre szóló munkaviszony ért véget,
  • a keresőképtelenség már a szerződéskötéskor meglévő betegség miatt következett be,
  • a távozás közös megegyezés alapján történt (gyakori kivétel ez alól az átszervezés, létszámcsökkentés vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnése),
  • a keresőképtelenség anyasággal kapcsolatban következett be.

Meddig fizet a biztosító?

Magyarországon az álláskeresési járadék legfeljebb három hónapig vehető igénybe, amit egy jövedelempótló biztosítás ki tud egészíteni. A várakozási idővel és az önrésszel azonban számolni kell, ami azt jelenti, hogy nem azonnal, az állásvesztés vagy betegállományba kerülés napján, hanem utána 60 nappal kezdődik a térítés. Az önrész leteltével kezdődik a térítési idő, ami általában hat hónapig tart, vagyis legfeljebb ennyi időn keresztül fizet a biztosító. Ha időközben ismét munkába tudunk állni, akkor azt jelezni kell a biztosító felé is.

Forrás