Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

koronavirus-dramai-romlas-a-magyar-virushelyzetben-berobbant-a-jarvany-portfolio-cikk

2021.10.28

Koronavírus: drámai romlás a magyar vírushelyzetben, berobbant a járvány - Portfolio cikk

Egyre gyorsabban súlyosbodik a járványhelyzet Magyarországon. Úgy tűnik, hogy az elmúlt napokban valami nagyon elromlott, hiszen rakétaként lő ki a fertőzöttek száma. A logaritmikus skálán ábrázolt járványgörbe alapján extrém tempóban terjed a vírus.

Az elmúlt egy-két héten jelentős mértékben romlott a koronavírus-helyet Magyarországon. Ennek legfőbb bizonyítéka, hogy a korábbiaknál gyorsabban nő a napi új koronavírusos esetek száma. A romló tendenciát alátámasztják a szennyvízadatok is, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ugyanis a koronavírus-koncentráció növekedését méri. Az NNK úgy fogalmaz, hogy az elmúlt hetek lassú növekedése után „markánsan” nő a szennyvíz koronavírus-koncentrációja.

A koronavirus.gov.hu reggeli jelentései alapján felrajzolt járványgörbe a járvány begyorsulását mutatja, azonban ebből a grafikonból nehéz pontosan megmondani, hogy milyen mértékű a romlás, hiszen a vírus terjedése alapvetően exponenciális jellegű.

Éppen ezért sokat segít, ha logaritmikus skálán ábrázoljuk a fenti adatokat. Amennyiben a logaritmikus skálán ábrázolt grafikonra egy egyenest tudunk illeszteni, akkor a vírus exponenciális terjedését láthatjuk (a narancssárga vonalra illeszkedik a kék trendvonal). Az elmúlt egy-két hétben azonban történt valami, ami miatt a gyors terjedést felváltotta az extrém gyors terjedés. Az új esetek 7 napos mozgóátlaga elvált a kék trendvonaltól, a fertőzötti szám mostanra már jóval felette húzódik.

Elvileg gyanakodhatnánk arra, hogy szélesebb körű tesztelés zajlik, ami részben magyarázná a gyorsulást, ez azonban minden bizonnyal nincs így. A pozitív tesztek aránya ugyanis nem csökken, hanem emelkedik az elvégzett teszteken belül, vagyis inkább romlik a felderítés. Így kétségtelenül arról van szó, hogy gyorsan romlik a koronavírus-helyzet Magyarországon, amit egyrészt a szezonális hatás okoz, másrészt az, hogy az oltáson kívül gyakorlatilag semmilyen védekezési eszközt nem használ az ország.

A következő hetek nagy kérdése az lesz, hogy a kórházi terhelés és a halálozások száma miként alakul. Néhány országban ugyanis van arra példa, hogy az átoltottság miatt a súlyos esetszám nem emelkedik durván, Magyarországon azonban arra gyanakodhatunk, hogy a visszafogott tesztelés miatt az enyhe esetek többsége rejtve marad, és úgy látszik, hogy a kórházak terhelése egyelőre ugyanolyan ütemben emelkedik az elmúlt néhány napban, mint tavaly ilyenkor. Orvosokvirológusokszakmai szervezetek ezért egyöntetűen azt kérik a kormánytól, hogy rendeljen el szigorításokat (pl. maszkhasználat), azonban úgy tűnik, hogy nem terveznek ilyen intézkedéseket.

Forrás