Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

pandurics-anett-a-pesszimistanal-is-pesszimistabb-forgatokonyv-latszik-megvalosulni-portfolio-cikk

2021.11.05

Pandurics Anett: a pesszimistánál is pesszimistább forgatókönyv látszik megvalósulni - Portfolio cikk

A koronavírus ellenére nem állt meg a biztosítási piac növekedése, büszke lehet magára a szektor, ugyanakkor senki sem gondolta, hogy a járvánnyal ma itt fogunk tartani – értékelte az elmúlt másfél évet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) elnöke a szervezet konferenciáján. Előadásának talán legszomorúbb kijelentése alapján eljuthatunk oda, hogy a biztosítási piac egy idő után matematikailag nem fogja tudni kezelni a klímakockázatokat, és nem tud termékszintű védelmet nyújtani a természeti károk kivédésére.

Pandurics Anett többek között az alábbiakról beszél a szervezet konferenciáján:

A PESSZIMISTÁNÁL IS PESSZIMISTÁBB FORGATÓKÖNYV LÁTSZIK TELJESÜLNI: NEM VOLT OLYAN ELŐREJELZÉSÜK A BIZTOSÍTÓKNAK, AMELY IDÉN NOVEMBERBEN IS AZ ERŐTELJES JÁRVÁNNYAL ÉS A 2022-ES ÉV EBBŐL FAKADÓ BIZONYTALANSÁGÁVAL SZÁMOLT VOLNA.

  • Nagy fegyvertény ugyanakkor, hogy a kihívások közben is javította tőkemegfelelését és növelte díjbevételeit a biztosítási szektor.
  • 2020-ban és az idei első félévben is tudott növekedni a magyar biztosítási piac (11,5%-os növekedést mutatnak az idei számok), amiben még a kgfb baleseti adójának volt némi technikai hatása, enélkül a hatás nélkül is szép azonban a növekedés, és büszke lehet rá a szektor.
  • Az életbiztosítások díjbevételének idei jelentős növekedésében a tavalyi második negyedéves alacsony bázisnak van szerepe (a tavalyi második negyedévben az egyszeri és az eseti díjak jelentősen visszaestek).
  • A koronavírusnak kedvezőtlen hatása volt az utasbiztosításokra és számos más biztosítási területre, viszont a gépjármű-biztosítási kárgyakoriságra pozitív hatást gyakorolt, a kgfb és a casco piacon azonban jelentősen megemelkedett a kárinfláció.
  • Eredmény oldalon az életbiztosítások sokkal jobban megszenvedték a válságot, sok szegmensben a helyzet romlását látják a biztosítók, megemelkedtek például a mortalitási kockázatok a halálesetek számának növekedése miatt.
  • A járvány felgyorsította az innovációkat, amelyek nagy része a home office-szal és az életvitel megváltozásával vannak összefüggésben, és felerősödött a digitális megoldások iránti ügyféligény. Ebben egyértelmű ugrást hajtott végre a piac, és a közvetítők nagyon jól alkalmazkodtak az új helyzethez.
  • Nagyobb lépésekben ment előre az automatizáció, a robotizáció és a mesterséges intelligencia felhasználása a magyar biztosítási piacon az elmúlt másfél évben, a költéseket jelentősen átírta a pandémia a piaci szereplőknél.
  • Az ESG szempontjából a szektor megítélése kettős: a biztosítók és viszontbiztosítók évtizedek óta foglalkoznak a klímaváltozás várható hatásaival, és ami történik, nem szabad, hogy nagy meglepetés legyen a szektor számára. Másrészt viszont a zöld témák inkább CSR-témaként jelentek meg korábban a biztosítóknál, ez azonban jelentősen megváltozott az elmúlt években, így a legmagasabb szintű célkitűzések közé is bekerültek mára.
  • A természeti katasztrófák miatt joggal vetődik fel, hogy a biztosítási piac egy idő után matematikailag nem fogja tudni kezelni a klímakockázatokat, és megvalósítható védelmet nyújtani a károk kivédésére.
  •  A MABISZ programjai között kiemelte a fiatalok megszólítását szolgáló és a pénzügyi tudatosságot növelő projekteket és az E-kárbejelentő jelentőségét, amelyet már 400 ezren töltöttek le, és a legfrissebb számok alapján 2021 októberében már több mint 1000 kárt jelentettek be a segítségével, emellett folyamatosan fejlesztik.


Forrás