Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

hitel-es-biztositas-egyre-kevesebb-kozvetito-osztozik-egyre-nagyobb-tortan-portfolio-cikk

2021.11.09

Hitel és biztosítás: egyre kevesebb közvetítő osztozik egyre nagyobb tortán - Portfolio cikk

Jól kirajzolják a hitel- és a biztosítási piac válsággörbéje közötti különbségeket az MNB minap közzétett közvetítői adatai. A független biztosításközvetítők 51 milliárdos, a hitelközvetítők 9 milliárd forintos jutalékbevételt értek az első félévben, és bár mindkét szám kétszámjegyű éves növekedést takar, a hitelközvetítők egy gödörből kászálódnak ki, a biztosításközvetítőknél viszont zavartalan volt a növekedés a járvány alatt is.

Közzétette a jegybank a független biztosításközvetítők és a független hitelközvetítők első féléves adatait, ez alapján

  • a biztosításközvetítők 51,0 milliárd forintos jutalékbevételt értek el az első félévben, ami 15%-os éves növekedést takar, és most az életbiztosítási jutalékbevételek teljesítettek felül,
  • a hitelközvetítők jutalékbevétele 9,0 milliárd forint volt az első hat hónapban, ami 28%-kal több az előző év azonos időszakánál, itt főleg a jelzáloghitelek húzták felfelé a piacot,
  • a független hitelközvetítő vállalkozások száma 345, a biztosításközvetítőké 398 volt az év közepén, mindkét szám hosszú távú csökkenő trendet mutat.

A cikkünkben bemutatott adatok a függő közvetítőket nem tartalmazzák, mint ahogy az MNB statisztikái sem.

Biztosításközvetítők

2010-ben még 550 független biztosításközvetítő (nagyobb része alkusz, kisebb része többes ügynök) vállalkozás működött Magyarországon, ehhez képest a mostani 398 vállalkozás 28%-os visszaesést jelent, és a csökkenő trend szemmel láthatóan nem ért véget (szerepe lehet benne a Hungarikum Alkucsoport konszolidátori tevékenységének is).

A biztosításközvetítői piac jutalékbevétele töretlenül nőtt a járvány alatt is, köszönhetően annak, hogy 2020 első felében a nem-életbiztosítások értékesítése kompenzálta az életbiztosítások visszaesését. Az idei első félévben az életbiztosítások jutalékbevétele 25%-kal, a nem-életbiztosításoké pedig 11%-kal nőtt, utóbbi aránya azonban 74%-os a teljes jutalékbevételen belül. Az előző pénzügyi válság előtt fordított volt a reláció.

Nemcsak vésztartalékolásra, de hosszú távú öngondoskodásra is ösztönözte a magyar lakosságot a koronavírus-válság, ez látszódik a független közvetítők által értékesített új életbiztosítások darabszámában, ami egy év alatt 22%-kal 62 ezerre nőtt a rendszeres díjas termékeknél.

Összegszerűen még inkább, 31%-kal nőtt az idei első félévben a rendszeres díjas életbiztosítások értékesítése: állománydíjuk 9,2 milliárd forintra rúgott, miközben az egyszeri díjas termékek népszerűsége is hasonló mértékben nőtt.

Az életbiztosításokkal ellentétben a vagyon- és felelősségbiztosítások esetében nem emelkedett a darabszám, az újonnan eladott biztosítások állománydíja azonban 9%-kal gyarapodott, ebben vélhetően a szolgáltatási érték növekedése mellett a kárinflációnak is szerepe van.

Hitelközvetítők

A független hitelközvetítők száma is csökkenő pályán van, 345 adatszolgáltatásra kötelezett vállalkozás működött közülük év közepén Magyarországon, ami 15%-kal elmarad a három évvel korábbi adattól.

Miközben a biztosításközvetítők jutalékbevétele töretlenül nőtt, a hitelközvetítőké visszaesett tavaly, az idei első félévben azonban sikerült ezt ledolgozni, így a járványt bőven megelőző 2019-es első félévhez képest is nagyobb volt a jutalékbevétel. A 9,0 milliárdos első féléves bevétel 28%-os, ezen belül a jelzáloghitelek 4,65 milliárdos jutalékbevétele 37%-os növekedést mutat.

A közvetített hitelek darabszáma is jócskán meghaladta az egy évvel korábbit, viszont nem érte el 2020 második félévének számait. A második félév mindig erősebb az elsőnél a hitelközvetítésben.

Több mint 500 milliárd forintnyi hitelt értékesítettek a független hitelközvetítők az első félévben, ami 24%-os éves növekedést jelent, ennek 1,8%-át teszi ki a 9 milliárdos első féléves jutalékbevétel.

Az MNB adatai alapján az első félévben a bankok által kihelyezett 640 milliárd forintnyi lakossági jelzáloghitelnek a 41%-a volt független hitelközvetítőhöz köthető, ami nem kiugró érték, megfelel a tavalyinak, viszont magasabb a korábbi évek hasonló arányszámánál.

Forrás