Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

hatranyba-kerulhetnek-az-oltatlanok-ha-biztositast-akarnak-kotni-hvg-cikk

2021.12.03

Hátrányba kerülhetnek az oltatlanok, ha biztosítást akarnak kötni - HVG cikk

Új helyzetet teremtett a biztosítási piacon a koronavírus-járvány: felértékelődött a biztonság, megnőtt az igény a kockázati biztosításokra, a fertőzöttek számának emelkedésével pedig ismét egyre többen kötnek életbiztosítást. Más országokkal ellentétben a hazai korlátozó intézkedések jelenleg kevésbé szigorúan veszik figyelembe, hogy kik oltottak és oltatlanok, viszont már találhatunk olyan pénzügyi szolgáltatást, ahol ez is befolyásolhatja a biztosítási összeget. 

A közel két éve tartó egészségügyi veszélyhelyzet eredményeként megnőtt az érdeklődés a kockázati biztosítások iránt. Egy világjárvány korábban számos biztosítónál kizáró oknak számított a térítésnél, ez az álláspont azonban a koronavírus terjedésével megváltozott, ma már a biztosítók többsége térít a koronavírussal összefüggő halálesetekre és kórházi kezelésekre is, amennyiben ilyen típusú kockázatvállalás szerepel a szerződésben.

A vakcina már hozott változást ebben a kérdésben

Időközben itthon mindenki számára elérhetővé váltak a koronavírus elleni védőoltások, a lakosság egy része azonban nem kér ebből a segítségből. Bár a pontos adatokat nem ismerjük, szakértői nyilatkozatok alapján a súlyos tünetekkel küzdő koronavírus fertőzöttek meghatározó része az oltatlanok közül kerül ki, az oltottak enyhébb tünetekkel tudják átvészelni a betegséget. A hazai intézkedések jelenleg néhány élethelyzetben érintik hátrányosan az oltatlanokat (pl. tömegrendezvényeken, illetve decembertől az iskolákban), de pénzügyi szolgáltatások egy részénél is figyelembe veszik ezt a szempontot. A Bank360.hu elemzői segítenek eligazodni a feltételek között. 

Hátrányba kerülhetnek azok, akik nincsenek beoltva?

Lényegében igen, több biztosító ugyanis bizonyos kiegészítő szolgáltatásokat a védettségi igazolvány meglétéhez köti. Jó példa erre a Groupama Biztosító, hiszen Covid-19 záradéka alapján koronavírus-járvánnyal összefüggésben csak azok vehetik igénybe a kiegészítő szolgáltatást, akik 

  • a kötés pillanatában védettségi igazolvánnyal rendelkeznek,
  • még nem múltak el 65 évesek,
  • a kockázatviselés kezdetétől számítva 14 napon túl, de legkésőbb a biztosítási évfordulót megelőzően fertőződtek meg a vírussal,
  • legalább 24 órán keresztül kórházi ellátásra szorultak a fertőzés miatt.

Az egyszeri többletszolgáltatás a Revela kockázati biztosítás esetén 100 000 forint, a Revita csomagnál pedig 60 000 forint. Ez a kiegészítő, egyszeri kórházi többletszolgáltatás védettségi igazolvány nélkül tehát nem vehető igénybe, hiába felelnénk meg a többi feltételnek.

Utasbiztosításnál is érdemes odafigyelni

Külföldi utazásoknál a célországban érvényes szabályozás a mérvadó, amivel ajánlott még az utazás előtt megismerkedni, de érdemes emellett a biztosítók coviddal kapcsolatos feltételeinek is utánaolvasni. A K&H Biztosító a honlapján arra hívja fel a figyelmet, hogy koronavírussal kapcsolatos megbetegedés esetén csak akkor érvényes a megkötött utasbiztosítás, ha a biztosított rendelkezik védettségi igazolvánnyal és papíralapú oltási igazolvánnyal, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. Kiskorú biztosítottaknál pedig feltétele az esetleges térítésnek, hogy védettségi igazolvánnyal rendelkező felügyelete alatt álljon az utazás idején.

Külföldön történő koronás megbetegedés esetén szintén korlátozottan térít az Union Biztosító, ha nincs védettségi igazolványunk. A legfontosabb különbség, hogy az oltottak a világ minden országában számíthatnak térítésre, attól függetlenül, hogy hol fertőződtek meg. Az oltatlanokra ezzel szemben területi korlát vonatkozik, és csak akkor térít a biztosító, ha valamelyik európai országban leszünk betegek. Biztosítási eseményenként védettségi nélkül legfeljebb 25 millió forintig térítenek, ha külföldön fertőződünk meg - védettségi igazolvánnyal ez az összeg viszont magasabb is lehet.

Még kötés előtt informálódjunk

Bármilyen biztosítás megkötéséről van szó, a változó járványhelyzet és szabályok miatt érdemes közvetlenül a biztosítás megkötése előtt tájékozódni a feltételekről. Egy kockázati életbiztosítás esetén általában több időt vesz igénybe a kötés, különösen, ha orvosi vizsgálatra vagy részletes telefonos interjúra is szükség van, így több lehetőség nyílik arra, hogy rákérdezzünk a coviddal kapcsolatos térítésekre. Kivétel ez alól, ha csoportos életbiztosítást választunk, mivel ebben az esetben akár egy online űrlap kitöltése is elég lehet a kötéshez. Ugyanez igaz az online, néhány perc alatt megköthető utasbiztosításokra is - hiába gyors a folyamat, érdemes még a kötés előtt utánaolvasni a feltételeknek.

Forrás