Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

penzugyi-horrorra-valhat-a-kotelezo-biztositas-a-feledekeny-autosoknak-hvg-cikk

2021.12.10

Pénzügyi horrorrá válhat a kötelező biztosítás a feledékeny autósoknak - HVG cikk

Drága mulatság lehet a kötelező biztosítás annak az autósnak, aki elfelejti befizetni az éves díjat, vagy a fordulónapra felmondott szerződés helyett nem köt időben újat. Extra pénzt kell fizetnie a biztosítónak, kivonhatják a forgalomból a kocsiját, és ha balesetet okoz, állhatja a vétlen autós minden kárát.

Ahogy a nevéből egyértelműen kiderül, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) nem választás kérdése, de akár a feledékenységünk miatt is előfordulhat, hogy érvényes kgfb-szerződés nélküli autót vezetünk. Ha például túl sokat késtünk a biztosítás befizetésével, a szolgáltató felmondhatja a szerződést. A bank360.hu szakértői összeszedték, milyen következményekkel jár és mennyibe kerül, ha kötelező nélkül autózunk. Ha egy szóval kellene elmondanunk: sokba, és a határ a csillagos ég.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) a Belügyminisztérium adataira hivatkozva közölte, hogy hozzávetőleg 84 ezer olyan gépjármű van ma az utakon, amelynek nincs kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása. Az autósok, akiknek a kgfb-szerződésük fordulópontja jövő év eleje, azaz január 1., és biztosítót szerettek volna váltani, idén december 1-ig mondhatták fel jelenlegi szerződésüket. Nekik még a december folyamán meg kell kötniük az új kgfb-szerződést, hogy ne maradjanak biztosítatlanul.

Biztosítatlannak lenni nemcsak azért nem ajánlott, mert egy szemmel jól látható összegbe kerül újrakötni, hanem mert szabálysértésnek számít. A helyszínen 5 és 50 ezer forint között büntethet a rendőr, de ha eljárás indul az ügyben, a bírság akár 300 ezer forint is lehet. A rendőrség továbbá a járművet ki is vonhatja a forgalomból, amíg nem kötünk rá új kötelező biztosítást.

Nem ez az egyetlen pénzbeli hátránya annak, ha az üzembentartónak vagy a tulajdonosnak nincs kötelező biztosítása. Ha például kgfb nélküli autóval balesetet okoz a sofőr, akkor az akár több milliós kárt neki kell kifizetnie.

Ezen felül ahhoz, hogy ismét biztosítottá váljon a jármű, a következő díjakat kell a vezetőnek megfizetnie: az adott időszakra szóló fedezetlenségi díjat, a türelmi időszakra (60 nap) számított KGFB díját, illetve a kgfb teljes éves díját. Ha valakinek van 2019 előtti fedezetlen időszaka, annak az előbb felsoroltakon felül meg kell fizetnie az adott időszakra a 30 százalékos baleseti adót is.

A fedezetlenség díja is emelkedik a jövő évtől, így kategóriától függően, 600 és 1290 forint közötti büntetést kell majd naponta fizetnie annak az autósnak, akinek nincs kgfb-je.

Ezekre a költségekre számíthatunk díjnemfizetés miatti újrakötésnél

Ha díjnemfizetéssel szűnik meg a szerződés, akkor az üzembentartónak vagy a tulajdonosnak értesítést küld a biztosító a szerződés megszűnéséről. Ez akkor következik be, a fizetési határidőtől számított 60. napig nem érkezett meg, vagy megérkezett, de nem volt ideje lekönyvelni a biztosítás díját a szolgáltatónak.

Ha újra akarjuk kötni a kötelezőt, azt csak annál a biztosítónál tehetjük meg, ahol a legutóbb érvényes biztosítása volt a gépjárműnek. Szintén ennél a biztosítónál kell megfizetni a fedezetlenségi díjat is.

Vegyünk példának egy budapesti, egyébiránt balesetmentesen közlekedő, 40 év körüli férfit akinek nemfizetés miatt szűnt meg a biztosítása, de záros határidőn belül újra szeretné azt kötni a további büntetések elkerülése érdekében.

A nemfizetés 2 hónap után szűnik meg, ezért némi ügyintézési időt rászámolva összesen három havi, azaz 90 napos fedezetlenségi díjat feltételeztek a Bank360.hu elemzői. Egy népszerű modell 95 kW teljesítményének a napidíja 2022-ben 910 forint lesz, ez a 90 napra 81 900 forintnyi büntetést jelent összesen. Az ugyanerre a modellre számolt kötelező biztosítás legalább 50 ezer forint, ehhez hozzá jön még a 60 napos türelmi időre fizetendő összeg, további 8300 forint.

Kis kerekítéssel tehát 150 ezer forintjába kerül az elképzelt autósnak a három hónapos fedezetlenség, amit 30 napon belül ki kell fizetnie a biztosítónak. Ebből az éves díjat akkor is ki kellene fizetni, ha nem szaladt volna bele egy nemfizetéses KGFB megszűnésbe, csak ebben az esetben választhatná a havi díjat is, míg ilyenkor ezt is át kell utalnia egyösszegben.

Forrás