Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

lejart-okmanyokkal-tovabbra-is-lehet-autozni-de-mi-a-helyzet-baleset-eseten-hvg-cikk

2021.12.21

Lejárt okmányokkal továbbra is lehet autózni, de mi a helyzet baleset esetén? - HVG cikk

A biztosítók szövetsége szerint egyre több olyan megkeresést kapnak, hogy lejárt okmányok esetén nem akarnak fizetni biztosítók.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) friss közleményt adott ki arról, hogy az ismét meghosszabbított a veszélyhelyzet egyben azt jelenti, hogy a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényessége a veszélyhelyzet alatt és annak megszűnését követő 60 napig érvényes maradt.

Mint írják, már a 2020-ban hatályba lépett kormányrendelet megjelenését követően tudatták az autósokkal, hogy a biztosító társaságok veszélyhelyzet idején akkor is elfogadják a kárrendezéshez szükséges okmányokat, ha azok időközben lejártak. Ugyanakkor az egyre hosszabb időszak miatt, egyre többen jelezték nekik, hogy a lejárt műszakival közlekedő autós okozta balesetet nem térítette volna meg a gépjármű kötelező felelősségbiztosítását (kgfb) kezelő biztosító. A MABISZ ennek kapcsán ismét megerősíti, hogy a kgfb szerinti kártérítéseket nem érinti az, hogy az okmányok a veszélyhelyzet ideje alatt esetleg lejárnak.

Az ugyanakkor külön hangsúlyozzák, hogy a kártérítés kifizetése után, olyan lehetséges, hogy visszafizetést írnak elő, ha kiderül, a baleset súlyosan elhanyagolt műszaki állapot miatt történt. Ez függetlenül attól, hogy az okozó gépjármű rendelkezett-e érvényes műszaki vizsgával, vagy sem a baleset időpontjában.

Forrás