Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

bejelentettek-beszall-a-magyar-allam-az-aegon-es-az-union-biztositokba-portfolio-cikk

2021.12.23

Bejelentették: beszáll a magyar állam az Aegon és az Union biztosítókba! - Portfolio cikk

Hosszas egyeztetések és helyezkedések után nyilvános mérföldkőhöz érkeztek a magyar állam tárgyalásai az áprilisban megakadályozott Aegon-eladással kapcsolatban. Az osztrák Vienna Insurance Insurance Group átadja két magyarországi biztosítójának 45%-át a magyar állam számára, így a végre tulajdonost váltó Aegon mellett meglévő érdekeltsége, az Union is közös osztrák-magyar tulajdonú biztosítóvá válhat. Magyarország harmadik és hatodik legnagyobb biztosítójáról van szó, amelyek 19%-os együttes részesedésükkel piacvezetői a biztosítási szektornak.

Felszállt a füst

„Ad hoc közleményt” jelentetett meg honlapján az osztrák Vienna Insurance Group, amelyet az eladó holland Aegon is tudomásul vett. A közlemény alapján sikerült egyezségre jutni a magyar állammal az Aegon és az Union Vienna Insurance Group biztosítók sorsáról, a további együttműködés elveiről és irányvonalairól. A közlemény alapján

A MAGYAR ÁLLAM 45%-OS RÉSZESEDÉST SZEREZ AZ AEGON ÉS AZ UNION BIZTOSÍTÓKBAN, A VÉTELÁR ÉS A TOVÁBBI RÉSZLETEK AZONBAN EGYELŐRE NEM ISMERTEK.

A VIG üdvözölte a magyar állammal való együttműködést, és még a mai napon egyetértési jegyzőkönyvet (memorandum of understanding) fog aláírni a magyar állammal. Ilyenre került sor például 2015 februárjában az Erste Bank 15%-ának megvásárlásakor is. Következő lépésként a Vienna Insurance Group és a magyar állam tovább tárgyal a részvételről és az irányítási szerkezetről, begyűjti a szükséges igazgatósági jóváhagyásokat és kérelmezi a tranzakció megvalósításának engedélyeztetését – közölte az osztrák biztosító.

A MEGÁLLAPODÁS A VIG SZÁMÁRA MEGHAGYJA AZ ELLENŐRZŐ BEFOLYÁS MELLETT AZ OPERATÍV VEZETÉS JOGÁT IS

a közlemény szerint, feltételezésünk szerint hasonló módon, ahogy az Erste Bank esetében is történt. Az állam nevében ugyanaz a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. jár el, amely 2015-ben a Budapest Bank 100%-os és az Erste Bank 15%-os tulajdonrészét is megvásárolta, és 1997-ben alapították a magyar vállalatok külföldi befektetéseinek elősegítésére. Az Aegon és az Union esetében Magyarország harmadik és hatodik legnagyobb biztosítójáról van szó, amelyek 19%-os együttes részesedésükkel piacvezetői a biztosítási szektornak, a két biztosító egyesítéséről azonban (egyelőre) nincs szó.

Előzmények és vélemény

A holland Aegon biztosítócsoport 2020. november 29-én jelentette be, hogy 830 millió euróért eladja biztosítási, nyugdíj- és vagyonkezelési üzletágát Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Törökországban az osztrák Vienna Insurance Group (VIG) számára. A 830 millió eurós vételár a 2020 közepi könyv szerinti érték 2,6-szorosát és a 2019-es eredmény 15-szörösét jelentette.

Ezek a számok – különösen a koronavírus-járványra tekintettel – meglepően magas érdekeltségnek számítanak, és a piac számára elsősorban azt a tényt erősítették meg, hogy a VIG számára a befektetés gyors pénzügyi megtérülésen túlmutató értéket képvisel a magyar piac, amely a megvásárolandó biztosítók díjbevételének mintegy kétharmadát adta. A tranzakcióval meglévő magyar érdekeltségét, az Union Biztosítót is beleszámítva a magyar piac legnagyobb szerepelőjévé vált (volna) az osztrák biztosítócsoport, amivel régi, sok más régiós országban már teljesült célkitűzése vált volna valóra. Ahogy Lehel Gábor, a VIG igazgatósági tagja a Portfolio-nak adott interjújában elmondta: bár az Aegon átnevezését tervbe vette, a két külön brandet megtartotta volna.  

Április 7-én azonban fordulat történt: vétózott a magyar állam, pontosabban a Belügyminisztérium, és egy új, előző év végén elfogadott jogszabály alapján megakadályozta, hogy az Aegon külföldi tulajdonba kerüljön. Mivel ezt indoklás nélkül tette meg, egyértelművé vált a piac számára, hogy „protekcionista intervencióról” van szó, vagyis Magyarország egyfajta elővásárlási jogot szeretne gyakorolni a magyar biztosítási piac – díjbevétel alapján - harmadik legnagyobb szereplőjénél, még ha ennek nemzetstratégiai jelentősége nehezen is körvonalazható.

Tavasz óta tartotta magát a piaci pletyka, hogy végül valamilyen osztrák-magyar megállapodás lesz ebből, és ahogy múltak a hónapok, egyre csak csökkent annak esélye, hogy egy tisztán hazai tulajdonú, kormányközeli érdekfelfogás szerint működő „nemzeti biztosítót” építsenek az Aegonból.

Egy ilyen stratégia megvalósításához

  • az állami vagy kormányközeli tulajdonosi szerepvállalás céljának pontos definiálása,
  • az ennek megvalósítására jó szívvel beáldozható több százmilliárd forintos állami és/vagy magánforrás, illetve
  • az állam által erős kézben tartott, megfelelő színvonalú szakembergárda

mintha egyaránt hiányzott volna, nem mellékesen az Aegonnak és a VIG-nek már aláírt és javában zajló tranzakciós együttműködése volt egymással. Az elmúlt hetekben már azt lehetett hallani, hogy az állam minél kisebb arcvesztéssel szeretni kijönni a történetből. Ennek megfelelhet a komolyabb irányítási jogokat nem biztosító 45%-os tulajdonosi részesedés,

HOGY AZONBAN EBBŐL MILYEN ELŐNYE SZÁRMAZIK A MAGYAR ADÓFIZETŐKNEK AZ AEGON ÉS AZ UNION BIZTOSÍTÓK EDDIGI MŰKÖDÉSÉHEZ KÉPEST, ÉS LEGFŐKÉPP, MEKKORA ÁRAT FIZETNEK EZÉRT, AZT EGYELŐRE NEM TUDNI.

Az Aegon elsősorban a lakossági vagyon- és felelősségbiztosítások, az Erste és a Vienna Life (korábban Axa) biztosítókat néhány éve magába olvasztó Union Biztosító pedig a unit-linked életbiztosítási termékek területén bír a teljes piaci részesedését messze meghaladó súllyal. Önmagában egyik sem nemzetstratégiai jelentőségű üzlet, a biztosítói tartalékokból végrehajtott állampapír-befektetésekkel együtt sem.

Forrás