Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

35-millios-birsagot-kapott-a-raiffeisen-biztositaskozvetito-az-mnb-tol-portfolio-cikk

2022.01.18

35 milliós bírságot kapott a Raiffeisen Biztosításközvetítő az MNB-től - Portfolio cikk

Összesen 35 millió forint bírságot szabott ki az MNB a Raiffeisen Biztosításközvetítő Kft.-re a többes biztosítási ügynöki tevékenységhez kötődő jogsértések miatt. A társaság – tevékenységi engedélyével ellentétben – nem kínált kellő számú versengő biztosítási terméket ügyfeleinek, számos ponton jogsértőnek bizonyult ügyféltájékoztatási tevékenysége, s egyes adatszolgáltatásai is hibásnak bizonyultak - derül ki az MNB közleményéből.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korlátozott terjedelmű – elsősorban a többes biztosítási ügynöki engedélynek való megfelelésre vonatkozó – célvizsgálatot folytatott a Raiffeisen Biztosításközvetítő Kft.-nél, a 2018. január 1-jétől a vizsgálat lezárultáig tartó időszakot áttekintve.

A jegybank, mint pénzügyi felügyeleti hatóság megállapította, hogy a biztosításközvetítő a vizsgált időszakban ténylegesen nem többes ügynökként, hanem alapvetően egyetlen biztosító termékeit értékesítve, annak ügynökeként működött. A nem-életbiztosítások esetében részben, míg az életbiztosításoknál egyáltalán nem teljesítette így az engedélye szerinti, többes ügynöki működésére vonatkozó alapvető jogszabályi követelményeket.

Ezzel összefüggő jogsértésként a Raiffeisen Biztosításközvetítő Kft. nem tett eleget az összehasonlításra alkalmas termékelemzési kötelezettségének, így elmulasztotta kellő számú, egymással versengő biztosítási termék bemutatását is ügyfelei számára. Nem gondoskodott a versengő termékek tényleges és jogszerű értékesítésének feltételét jelentő képzések, továbbképzések megtartásáról sem.

Az MNB azt is megállapította, hogy több esetben eltértek a valóságtól, a többes ügynök belső nyilvántartásában rögzített adatoktól a többes ügynök által a – közhitelesnek minősülő – biztosításközvetítői nyilvántartásban rögzített, a természetes személy biztosításközvetítőkre vonatkozó egyes adatok. Emellett nem volt alkalmas a tételes, termékszintű felügyeleti ellenőrzésre a többes ügynöknek a képzésekről, továbbképzésekről vezetett belső nyilvántartása sem.

A többes ügynök adatszolgáltatásánál egyes táblákat, értékeket nem az irányadó adatszolgáltatási jogszabályokban szereplő kitöltési útmutatóknak megfelelően számított ki, adott meg. A vizsgálat feltárta továbbá, hogy a többes ügynök által a szerződéskötést megelőzően a fogyasztók részére átadott biztosításközvetítői tájékoztató nem felelt meg maradéktalanul a vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A többes ügynök emellett az igényfelmérésre és az alkalmasság felmérésére vonatkozó kötelezettségeit sem a jogszabályi előírásokkal összhangban teljesítette.

Mindezek nyomán az MNB ma közzétett határozatában kötelezte a többes ügynököt a feltárt hiányosságok kijavítására, amelyekről 2022. január 31-ig írásban kell beszámolnia a jegybank részére.

A JOGSÉRTÉSEK MIATT AZ MNB 30 MILLIÓ FORINT FELÜGYELETI ÉS 5 MILLIÓ FORINT FOGYASZTÓVÉDELMI BÍRSÁGOT IS KISZABOTT.

A bírságösszeg mértékét enyhítette egyebek közt, hogy a Raiffeisen Biztosításközvetítő Kft. együttműködött a vizsgálat során, s több hiányosság kapcsán már korrekciós intézkedésekről számolt be.

Forrás