Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

egyre-tobb-penzt-kovetelnek-a-hackerek-nagy-a-nyomas-a-biztositasi-piacon-portfolio-cikk

2022.02.15

Egyre több pénzt követelnek a hackerek: nagy a nyomás a biztosítási piacon - Portfolio cikk

A cégeknek azzal kell szembesülniük világszerte, hogy a kibertámadások elleni biztosítási díjak folyamatosan növekednek, aminek hátterében a hackerek egyre növekvő váltságdíj követelései állnak.

A kibertámadások ellen kötött biztosítások díja meredeken emelkedett az elmúlt évben: az Egyesült Államokban a biztosítási fedezet díja 130 százalékkal nőtt a múlt év negyedik negyedévében. Az Egyesült Királyságban ugyanezen időszak alatt a díj 92 százalékkal nőtt.

A kibertámadás elleni biztosítási díjak növekedése egy teljes iparági áremelkedés mellett zajlik, a koronavírus-járvány és a természeti katasztrófák következtében pedig több milliárd dollár hiány keletkezett a tőkében, amelyet a biztosítok most akarnak pótolni. Emellett nőtt a biztosítók saját magukra kötött biztosításának díja is.

Az elmúlt két évben megszaporodtak a kibertámadások, amire biztosítók áremeléssek reagálnak. Várható, hogy amíg nem áll meg a kibertámadások növekedése, addig a biztosítási díjak is nőni fognak.

A zsarolóvírusos szoftverek úgy működnek, hogy bizonyos adatokat titkosítanak az áldozat gépén, majd a feloldásért váltságdíjat követelnek. Ilyenkor a megtámadott cégek, általában a biztosítójukhoz fordulnak, hogy fedezze helyettük a költséget.

Ennek megfelelően a biztosítókra is nagy nyomás helyezkedik, és egyre többen döntenek úgy, hogy nem értékesítenek többé kibertámadás elleni biztosítási termékeket. A biztosítók szerint a megoldás az lenne, ha a cégek megerősítenék a védelmi rendszereiket, a kormány pedig támogatná őket ebben. Egyes biztosítók vezetői szerint a kibervédelem egy olyan terület, amelyet csak a kormány képes hatékonyan kezelni.

Forrás