Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

europai-bizottsag-magyarorszag-rendeletet-sertett-hogy-nem-hagyta-az-aegon-csoport-magyar-leanyainak-felvasarlasat-index-cikk

2022.02.22

Európai Bizottság: Magyarország rendeletet sértett, hogy nem hagyta az Aegon-csoport magyar leányainak felvásárlását - Index cikk

Az ok: a magyar kormány megvétózta, hogy a Vienna Insurance Group megszerezze a Aegon-csoport magyar leányvállalatait. Közben a magyar állam visszavásárolta a bécsi székhelyű cégtől az Aegon Biztosító és a Union Biztosító jelentős tulajdonhányadát.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy Magyarország megsértette az uniós összefonódás-ellenőrzési rendeletet, amikor megtiltotta, hogy a Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe felvásárolja az Aegon-csoport magyar leányvállalatait, írta az MTI. A tervezett ügylet egy nagyobb üzlet részét képezi, amelyre az Európai Bizottság már engedélyt adott: a bécsi székhelyű biztosítási csoport megszerezheti az Aegon magyar, lengyel, román és török életbiztosítási és nem életbiztosítási, nyugdíjalap-kezelési, vagyonkezelési és kiegészítő szolgáltatásokat nyújtó üzletágát.

Az uniós bizottság jóváhagyását megelőzően a budapesti kormány a koronavírus-járvány miatt bevezetett jogszabály alapján megtiltotta az Aegon-csoport magyar leányvállalatainak felvásárlását, azzal érvelve, hogy az akvizíció Magyarország jogos érdekeit veszélyezteti. Az uniós bizottság szerint kételyeket vet fel, hogy a tiltó döntés valóban Magyarország jogos érdekeinek védelmére irányul-e, a testület szerint a magyar hatóságoknak a hatálybalépést megelőzően tájékoztatást kellett volna adniuk az ominózus döntésről, ezt elmulasztották, így Magyarország megsértette az összefonódás-ellenőrzési rendeletet.

A brüsszeli döntés értelmében a vétó korlátozza a bécsi biztosítócsoport azon jogát, hogy határokon átnyúló ügyletben vehet részt, a magyar hatóságok pedig nem bizonyították, hogy az intézkedés indokolt, megfelelő és arányos lenne.

A TESTÜLET SZERINT A TILTÁS ÖSSZEEGYEZTETHETETLEN A LETELEPEDÉS SZABADSÁGÁVAL KAPCSOLATOS EU-S SZABÁLYOKKAL, ÍGY MEGSZEGI AZ UNIÓS ÖSSZEFONÓDÁS-ELLENŐRZÉSI RENDELETET.

 

Az Európai Bizottság határozatában felszólította Magyarországot, hogy március 18-ig vonja vissza vétóját. Ha Magyarország ezt nem hajtja végre, akkor a brüsszeli testület kötelezettségszegési eljárást indíthat az Európai Unió Bírósága előtt.

VARGA MIHÁLY PÉNZÜGYMINISZTER KÖZÖLTE: MAGYARORSZÁG 45 SZÁZALÉKOS TULAJDONT SZEREZ AZ AEGON BIZTOSÍTÓBAN ÉS A UNION BIZTOSÍTÓBAN, AZ ERRŐL SZÓLÓ ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉST HÉTFŐN ÍRTA ALÁ A VIENNA INSURANCE GROUP KÉPVISELŐIVEL, SZERINTE ÍGY GYARAPODIK A KÖZVAGYON, ÉS STRATÉGIAI VAGYONELEMEK KERÜLNEK VISSZA ÁLLAMI TULAJDONBA.