Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

csunya-vilag-koszont-be-a-biztositok-vagyonkezeloire-lassan-eltunnek-a-terkeprol-portfolio-cikk

2022.02.22

Csúnya világ köszönt be a biztosítók vagyonkezelőire, lassan eltűnnek a térképről - Portfolio cikk

Az elmúlt 10 évben közel harmadával csökkent a biztosítók tulajdonában lévő alapkezelők kezelt vagyona, miután egyre nagyobb versenyt támasztanak a független szolgáltatók a piacon – számol be a hírről a Financial Times.

Az Oliver Wyman tanácsadócég adatai szerint az utóbbi évtizedben nagyjából harmadával csökkent a biztosítói háttérrel bíró alapkezelők kezelt vagyona. 2020-ban az iparági kezelt vagyon 14%-áért feleltek, holott 2010-ben ez az arány még 20% volt.

A részarány azzal párhuzamosan csökkent, hogy a nagyobb alapkezelők vagyona jelentősen ugrott a vizsgált években, 25,9 ezermilliárd euróról 67,5 ezermilliárdra, miközben a biztosítók által tulajdonolt alapkezelők kezelt vagyona több mint 10 ezermilliárd euróra rúg.

Az adatok kitérnek arra is, hogy ezek a szolgáltatók sokáig az anyacégük első számú vagyonkezelői voltak, azonban a tartósan alacsony hozamkörnyezet a biztosítókat is arra sarkallta, hogy az ügyfélvagyon egyre nagyobb részét bízzák független szolgáltatókra a hozamszerzés miatt.

A külső szolgáltatók amiatt is vonzóak a biztosítóknak, hogy szélesebb körű eszközökhöz tudnak hozzáférni, mint a házon belüli szolgáltatók, akik inkább a hagyományos eszközökre koncentrálnak, mint amilyenek a kötvények. A biztosítói háttérrel bíró szolgáltatóknak az éles verseny mellett a külsős, intézményi ügyfelek megszerzése is egyre nagyobb kihívás.

 Van azonban különbség a biztosítós és biztosítós alapkezelő között abban az értelemben, hogy mennyire függnek az anyacégüktől. Az adatok szerint például a Legal & General Investment Managementnél a vagyon 10%-át, az Allianznál a vagyon 30%-át adja a biztosítói állomány. Ezzel szemben az Aviva Investors kezelt vagyonának már 70%-át adja a biztosítói vagyon.

Forrás