Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

valtoznak-a-fogyasztobarat-otthonbiztositasok-modositott-az-mnb-a-felteteleken-portfolio-cikk

2022.02.22

Változnak a fogyasztóbarát otthonbiztosítások, módosított az MNB a feltételeken - Portfolio cikk

Egyebek közt a biztosítók által az ügyfeleknek nyújtható újabb kedvezményekkel és a biztosítási igényfelmérés egyszerűsítésével bővítette az MNB a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások feltételrendszerét. A fogyasztóbarát otthonbiztosítások már 320 milliárd forintnyi ügyfélvagyont védenek. Az ügyfeleknek érdemes eddigi lakásbiztosításukat az évforduló előtt legalább két hónappal áttekinteni, és – az MNB honlapján lévő ingyenes kalkulátor segítségével – friss kalkulációt végezni egyéni igényeik alapján.

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) eddigi tapasztalatai nyomán – a biztosítókkal való konzultációkat követően – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) módosította a konstrukció feltételeit. Ezek egy része (az eddigieken túl) további kedvezményeket és gyorsabb ügyintézést jelenthet a biztosítottaknak is.

A biztosítók ezentúl így

CÉLZOTT HŰSÉG-, PARTNER-, ILLETVE A GYERMEKET NEVELŐKNEK CSALÁDI KEDVEZMÉNYEKET IS KÍNÁLHATNAK AZ MFO TERMÉKÜKHÖZ.

A korábbiakhoz képest a biztosítók – a digitális folyamatok támogatása érdekében– az eddiginél egyszerűbben mérhetik fel szerződéskötés előtt az ügyfelek igényeit, természetesen úgy, hogy a megfelelő díjkalkuláció elvégzéséhez szükséges valamennyi információ továbbra is rendelkezésre álljon.

Újdonság az is, hogy az MFO-szerződések esetén

A KÁRTÉRÍTÉSI IGÉNYEK AZ ESEDÉKESSÉGÜKTŐL SZÁMÍTOTT CSAK 5 ÉV ELTELTÉVEL ÉVÜLNEK EL. BŐVÜLNEK A KÁRRENDEZÉSSEL KAPCSOLATOS ELVÁRÁSOK:

a konstrukciót kínáló biztosítók a kárbejelentést, de legkésőbb a kárszemlét követő 5 munkanapon belül kérhetik az ügyfelektől, hogy azok küldjék meg a kár elbírálásához szükséges dokumentumokat.

A biztosítók az eddigi éves gyakoriság helyett immár negyedévente módosíthatják MFO-termékeik meghirdetett díjait, biztosítási összegeit, ami a fogyasztókért folyó versenyt élénkítheti (a már meglévő szerződések díjait természetesen változatlanul évente egyszer lehet csak módosítani). Jegybanki elvárás az is, hogy a korábban szerződött ügyfelek nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe az újonnan szerződést kötő ügyfelekhez képest.

A pályázást megkönnyítendő az MFO-val újonnan piacra lépő biztosítók az eddiginél tágabb határidőt kapnak a konstrukcióhoz kötődő több informatikai feltétel teljesítésére. Az alkuszok, többes ügynökök értékesítését segíti majd, hogy a frissített pályázati kiírás szerint biztosítóknak ingyenesen elérhetővé kell tenni az MFO-k értékesítésére szerződött közvetítők számára a konstrukciók díjkalkulációjához és a szerződéskötéshez szükséges webes támogató rendszert.

A HAZAI 12 LAKÁSBIZTOSÍTÓ ÉS 1 FIÓKTELEP KÖZÜL IMMÁR 7 KÍNÁL MFO-T ÉS IDÉN TOVÁBBI ILYEN TERMÉKEK MEGJELENÉSE VÁRHATÓ A BIZTOSÍTÁSI PIACON, AMELYET A MÓDOSÍTÁSOK IS ÖSZTÖNÖZNEK.

A fogyasztóbarát otthonbiztosítások – amelyek azonos díjért az eddiginél magasabb szintű szolgáltatást nyújtanak, fölösleges kiegészítők, költségek nélkül – immár 320 milliárd forintnyi ingó- és ingatlanvagyont védenek.

Az ügyfeleknek megkötött lakásbiztosításukat érdemes az évforduló előtt legalább két hónappal áttekinteniük, valamint friss kalkulációt végezni egyéni igényeik alapján. Meglévő szerződéseiket az ügyfelek a szerződésük szerint, általában 30 nappal az évforduló előtt tudják felmondani, illetve az adott biztosítón belül évfordulótól függetlenül tudnak MFO-termékre váltani.

Az ügyfelek az MNB honlapján lévő ingyenes kalkulátor révén választhatják ki maguknak a legmegfelelőbb konstrukciót, amelyet – az adott biztosító honlapjára való automatikus átnavigálással – adataik újbóli megadása nélkül igényük szerint akár meg is köthetnek. A termékkel kapcsolatos további részletek a jegybank MFO aloldalán olvashatók el.

Forrás