Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

hivatalos-eladtak-a-magyar-aegont-portfolio-cikk

2022.03.25

Hivatalos: eladták a magyar Aegont - Portfolio cikk

Ma zárult le az Aegon magyar leánycégének értékesítése, a VIG 620 millió euróért veszi meg a társaságot.

A holland Aegon oldalán megjelent közlemény szerint a VIG 620 millió eurót fizet az Aegon magyar leányáért, a lépés eggyel közelebb viszi a holland biztosítót ahhoz, hogy teljesen le tudja építeni a közép-kelet-európai biztosítási, nyugdíj és alapkezelői tevékenységét. A régiós érdekeltségért összességében 830 millió eurót fizet a bécsi VIG – emlékeztet a közlemény, hozzátéve, hogy a lengyel, román és török üzletrészek eladása várhatóan idén zárul le, a helyi hatósági jóváhagyásokat követően.

A magyar üzletrész eladása jelentősen megemeli az Aegon készpénzállományát, így a társaság ma azt is bejelentette, hogy 375 millió euróval csökkentené adósságát (alárendelt kötvények formájában), emellett 300 millió eurós részvény-visszavásárlási programot is indít.

Előzmények

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, 2020. november 29-én bejelentették, hogy a holland Aegon biztosítócsoport eladja lengyel, magyar, román és török biztosítási és vagyonkezelési érdekeltségeit az osztrák Vienna Insurance Groupnak (VIG) 830 millió euróért.

2021. április 7-én a Belügyminisztérium egy friss jogszabály alapján indoklás nélkül megvétózta a tranzakciót, amit a holland diplomácia megütközéssel fogadott, az Európai Bizottság pedig 2022. január 20-án az uniós jog megsértésének minősített. Egy 2021. december 23-án aláírt egyetértési nyilatkozat alapján végül nem hiúsul meg az eladás, azonban a magyar állam 45%-os kisebbségi részesedést szerez a VIG meglévő (Union) és új (Aegon) magyarországi érdekeltségében.

VIG és az Aegon honlapján megjelentek alapján a magyar állam 350 millió euróért, vagyis mintegy 125 milliárd forintért kapja meg az Aegon és az Union biztosítók 45%-os kisebbségi részesedését.

Forrás