Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

fekete-hattyuk-hatarozzak-meg-a-magyar-biztositasi-piac-helyzetet-iden-portfolio-cikk

2022.03.30

Fekete hattyúk határozzák meg a magyar biztosítási piac helyzetét idén - Portfolio cikk

Kiválóan helyt állt a magyar biztosítási szektor a járványban, de a ritka események sorozatának nincs vége: többek között a háború, a kárinfláció és a tőkepiaci volatilitás határozhatja meg az idei évet. A MABISZ elnökhelyettese beszélt a szektor helyzetéről a Portfolio mai Biztosítás 2022 konferenciáján.

Erdős Mihály az előadásában az alábbiakról beszélt:

  • Hararit idézve elmondta: a járvány, a háború és az éhínség érdekelte mindig is a legjobban az emberiséget – nem gondoltuk volna, hogy az első kettő fogja meghatározni az életünket, ezek fekete hattyú jelenségnek számítanak, amelyek rendkívül ritkán fordulnak elő, de nagy hatással járnak.
  • A szektor kiválóan vizsgázott a járványhoz való alkalmazkodásban, különösen az értékesítést és a kárrendezést érdemes kiemelni. A körülményekhez képest kiváló üzleti eredményekhez a kárgyakoriság csökkenése és a kedvező tőkepiaci környezet is hozzájárult. Amit a piac ügyfélkapcsolat-menedzsmentben letett az asztalra, az példaértékű.
  • 1376 milliárd forint volt tavaly a MABISZ saját statisztikái szerint a biztosítási szektor díjbevétele. A korrigált díjbevételek alapján a VIG-csoport mai tagjai 20,5%-kal piacvezetők, utána 17,2%-kal az Allianz és 16,9%-kal a Generali, 10,5%-kal pedig a Groupama következik.
  • Szép növekedést mutatott a szektor az elmúlt időszakban, reálértéken számolva azonban a tavalyi 1330 milliárd forintos díjbevétel (ez már MNB-adat) még nem éri el a 2007-es csúcsot.
  • Az életbiztosítások esetében érzékelhetően megnőtt a kereslet a kockázati és egészségbiztosítások iránt, és hihetetlen fontos állománymegtartó ereje volt a nyugdíjbiztosításnak. A növekedés nagy részét valószínűleg az eseti díjak tették ki az életbiztosítási piacon. A nyugdíjbiztosítási szerződések száma 2021 végén megközelítette a 420 ezret.
  • A nem-életbiztosítási piacon érdemes kiemelni az indexálás és a kárinfláció hatását, az inflációs környezetben különösen is fontos, hogy az ügyfelek frissítsék a szerződéseiket. A gépjárműbiztosításoknál kisebb díjnövekedést láttunk tavaly, de a kárinfláció velünk marad, és meghatározza a közeljövőt. Az utasbiztosítások még csak a felét tették ki a 2019-es szintnek.
  • A háború miatt a kockázati kitettség csökkentése, az állományvédelem, az infláció és a kárinfláció kezelése, a tőkepiaci volatilitás és a logisztikai feszültségek határozhatják meg a közeljövőt, miközben a biztosítók és alkalmazottaik maguk is részt vesznek a menekültek megsegítésében. Az inflációt illetően döntő szerepük van az inflációs várakozásoknak.
  • A fenntarthatóság témakörében a biztosítóknak a kockázatelbíráslás, a befektetések (szolvencia), az üzletmenet/ügyféltájékoztatás és az üzleti jelentések esetében is sok a tennivalójuk, ami nem csupán adminisztrációs szükséglet. Tavaly a nyári időszakban 11 éve nem látott kárkifizetése származott a viharkárokból a biztosítóknak.


Forrás