Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

ez-is-durvan-megemelheti-a-biztositasi-dijad-rengeteg-magyar-erre-nem-is-gondol-penzcentrum-cikk

2022.04.20

Ez is durván megemelheti a biztosítási díjad: rengeteg magyar erre nem is gondol - Pénzcentrum cikk

Ha életbiztosítási szerződést szeretnél kötni, akkor jó pár kérdésre kell válaszolnuod az egészségeddel és az életmódoddal kapcsolatban. A testsúlyból és a testmagasságból számított BMI index megmutatja, hogy milyen kategóriába tartozol. A túlsúly pedig jelentősen megemelheti a biztosításod díját. Egyáltalán nem mindegy, mennyire vigyázol a magadra, ugyanis az egészségbiztosítás kiszámolásakor plusz költséget kell fizetni azoknak, akik az egészségtelen életmódjuk miatt valamilyen kockázatnak vannak kitéve. A biztosítás megkötése több kérdésre is válaszolni kell az egészségeddel kapcsolatban, ezeket veszi végig a Bankmonitor cikke.

letkor

Az életkorod az egyik legfontosabb tényező a biztosítási szerződés megkötésekor. A néphalandóságra vonatkozó statisztikai adatokból számolják azt a kockázati díjszorzót, amely eldönti, hogy mekkora kockázatot jelentesz a biztosító számára. Az életkorral nő a halálozási valószínűsége, hiszen a díj csak ennek pénzben kifejezett értéke.

Egészségi állapot

Az egészségi állapotod is nagyon lényeges a díj meghatározásakor. Az egészségi problémák díjemelést jelenthetnek, rosszabb esetben elutasítást. A biztosítók általában 5 évre visszamenőleg vizsgálják az egészségi állapot alakulását szerződéskötéskor, vagyis erről az időszakról kell beszámolnod. Ennek ellenére az előzménybetegségek és azok következményei ki vannak zárva majdnem minden életbiztosítási konstrukció esetben. A kizárás azt jelenti, hogy nincs szolgáltatás, ha az előzménybetegség miatt következik be a baj.

Kisebb biztosítási összegek esetében a biztosítók nem alkalmaznak egészségi felmérést, vagy csak egy kérdőívet kell kitöltened. Nagyobb összegek esetében telefonos egészségi állapotfelmérés elvárás lehet, amikor egy orvos vagy egészségügyi szakértő kérdéseire kell válaszolnod, de elképzelhető a személyes orvosi vizsgálat is.

Az egészsgégi állapot felmérése

Az egészségi állapotfelmérés kapcsán a testtömeg index (TTI vagy angolul BMI) egy fontos kritérium. A testtömeg index a testsúlyod és a testmagasságod alapján számított érték, amely megmutatja, hogy van -e túlsúlyod, vagy éppen vékonyabb vagy-e a kelleténél. Egészségi szempontból egyik sem jó, de a túlsúlyt a biztosítók erősen büntetik díjemeléssel, mivel a súlytöbblet rengeteg betegség forrása lehet. Az Obesity Update nemzetközi felmérés szerint Magyarországon a 15 évesnél idősebb lakosság 30 százaléka elhízott. Ezzel az eredménnyel hazánk a negyedik helyet foglalja el a világon, míg az USA az első helyen szerepel 40 százalékkal. Az Egyesült Királyság, ahol az elhízottak száma „csak” 26,2%, a biztosítók a túlsúlyos kategóriába tartozókat nagyjából 12%-os, míg a fokozott elhízás kategóriákba tartozókat 36 százalékos díjemeléssel sújtják.

Pénzügyi kihívás előtt állsz, és gondolkodsz a hitelen, használ a Pénzcentrum Kalkulátorát, hogy megtaláld a legjobb ajánlatokat!

Dohányzás

A dohányzás önmagában nem jelent díjemelkedést, de vannak a piacon olyan termékek, amelyeknek van külön dohányzó és nemdohányzó díjtáblázata. A nemdohányzó díj alacsonyabb és úgynevezett kotinin teszttel állapítják meg, hogy valóban nem vagy dohányos. A tesztelés az ujjbegyből vett vérmintával történik.

Forrás