Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

uj-ado-bevezeteserol-beszelt-orban-gazdasagi-tanacsadoja-napi-hu-cikk

2022.07.11

Új adó bevezetéséről beszélt Orbán gazdasági tanácsadója - Napi.hu cikk

Január elsejével teljesen új szabályrendszer váltaná fel a katát, Parragh László MKIK-elnök újabb részleteket árult el az eddig népszerű adónem átalakításáról. Az éves összeghatárt emelnék, a fizetendő adót a minimálbérhez igazítanák. Az MKIK támogatja, hogy a törvényhozás még nyáron, vagyis a következő napokban hagyja jóvá az új adót. A kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz a kata 2013 óta része a magyar adórendszernek, a közteher – főszabály szerint – azóta változatlanul havi ötvenezer forint. – Minden tekintetben meg kell teremteni az értékállóságot, ami valamennyi szereplőnek érdeke – tudatta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Mediaworks Hírcentrumával.

Ez a kamara javaslata szerint azt jelentené, hogy a fizetendő adót valamilyen megoldás szerint a minimálbérhez igazítsák. Nőne ugyan a közteher összege, azonban 18 millió forintra emelkedne a most 12 milliós éves összeghatár, és nagyobb lenne az érintett vállalkozókat megillető társadalombiztosítási ellátás is – jegyezte meg az elnök.

Változások

A várhatóan 2023 január elsejétől hatályba lépő változásokról az alábbiakat lehet eddig tudni a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) korábbi közleménye szerint.

- 12 millió forintról 18 millió forintra emelkedik az éves kata-keret,
- egyes tevékenységeket kiszorítanak a katázásból,
- a cégeknek való számlázás 1 millió felett különadó alá kerül,
- a NAV nem fog széles körben ellenőrizni,
- a kata tételes mértékét a minimálbérhez kötik.


Adót csalnak a katával

A kata bevezetésének legfőbb indoka annak idején az volt, hogy egyszerű és könnyen alkalmazható adó segítse azokat a kisvállalkozókat (például fodrászok, kozmetikusok, kertészek, ruhajavítók), akik kisebb költségű, a hétköznapokban sokszor igénybe vett szolgáltatásokat nyújtanak főleg a lakosságnak. Csakhogy mára egy olyan vállalkozói kör is csatlakozott a katához, amely a legtöbbször nagyobb üzleti megrendeléseket teljesít, illetve munkaviszony elkerülésére, átminősítésére használja a katát - mondta Parragh, aki szerint az semmiképpen nem engedhető meg, hogy egyesek a céges szabályok kikerülésére, adóoptimalizálásra használják azt az adóformát, ami kifejezetten a lakosságnak dolgozó kisvállalkozóknak szól.

Az MKIK szerint ha a nyáron elfogadná a parlament az új adót, akkor az érintett vállalkozóknak közel fél évük lenne a felkészülésre, az új szabályok elemzésére, mielőtt az januártól életbe lépne.

Forrás