Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

mabiasz-informacio-csomag-2022-12-15

2022.12.15

MABIASZ Információ csomag - 2022.12.15.

Kedves Kollégák!

Ismételtek küldünk számotokra egy kis információ csomagot.

Kedves Kollégák!

 

Ismételtek küldünk számotokra egy kis információ csomagot.

 

Pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni oktatás

Dr. Pozderka Gábor jóvoltából megtartásra került a 2022-es évre vonatkozó oktatás, közel 700 résztvevővel. A vizsga linkjét a bekezdés alján megtaláljátok, december 9. és 22. között lehet majd vizsgázni. Január közepe-vége felé várható egy kiegészítő előadás is az életbiztosításokra speciálizálva, mellyel kapcsolatban tájékoztatni fogunk Titeket.

Vizsga link

 

Biztosítási pótadó – javadalmazás csökkentés összefoglaló táblázat

Mellékeljük számotokra az aktualizált táblázatot a jelenlegi információk alapján. Több biztosítóval való egyeztetés során sikerült az általuk tervezett javadalmazási alap csökkentést mérsékelni, illetve egyes jutalékok csökkentését eltörölni.

 

MNB jelentési kötelezettség 2023-es évre vonatkozóan - Tájékoztatás a 2023. évre vonatkozó adatszolgáltatási MNB rendeletek honlapon történő elhelyezéséről

A Magyar Nemzeti Bank közzétette az ERA rendszerében, illetve honlapján a 2023. évi adatszolgáltatással kapcsolatos rendeletét és állásfoglalását, melyek az alábbi linkekről érhetők el:

https://www.mnb.hu/statisztika/informaciok-adatszolgaltatoknak/rendeletek-allasfoglalasok/49-2022-xi-22-mnb-rendelet

http://www.mnb.hu/statisztika/informaciok-adatszolgaltatoknak/rendeletek-allasfoglalasok

Továbbá megtalálható az alábbi linken Az információszolgáltatásról szóló 54/2021. (XI. 23.) MNB rendelet 3. sz. mellékletében felsorolt technikai segédletek is:

https://www.mnb.hu/statisztika/informaciok-adatszolgaltatoknak/rendeletek-allasfoglalasok/kapcsolodo-eloirasok-technikai-segedletek/az-informacioszolgaltatasrol-szolo-54-2021-xi-23-mnb-rendelet-3-sz-mellekleteben-felsorolt-technikai-segedletek-2023

 

MNB naptár

A Magyar Nemzeti Bank is körbe küldött egy fontos dátumokat tartalmazó levelet a közvetítők között, a következő időszakra vonatkozó kötelezettségekről. A MABIASZ is megküldi számotokra a saját naptárát, illetve minden egyes kötelezettség teljesítése előtt külön tájékoztatunk majd Titeket az aktuális eseményről, feladatról.

 

MNB törzsadat jelentési kötelezettség

A 2016. január 2-tól hatályos törzsadat-bejelentési rendelet (A Magyar Nemzeti Bank elnökének 58/2015. (XII. 22.) MNB rendelete a pénzügyi közvetítőrendszer felügyelete alá tartozó személyek és szervezetek törzsadat-bejelentési kötelezettségéről) értelmében a korábbi évekhez hasonlóan idén is törzsadat jelentési kötelezettségük van az alkuszoknak.

A rendeletben foglaltaknak megfelelően a független biztosításközvetítőnek a törzsadatokban bekövetkezett változást az ERA rendszerben kell bejelenteni a változást követő 5 napon belül, illetve a tárgyév június 30-ra vonatkozóan a tárgyév július 20. munkanapjáig, valamint a tárgyév december 10-re vonatkozóan tárgyév december 30-ig kell törzsadat bejelentést tenni.

Az ERA rendszert az MNB honlapjáról érhetitek el, illetve az alábbi linken közvetlenül is megtalálható:

https://era.mnb.hu/

A pénzügyi közvetítőrendszer felügyelete alá tartozó személyek és szervezetek törzsadat-bejelentési kötelezettségéről szóló 58/2015. (XII. 22.) MNB rendelet 3. § (2) bekezdése alapján a bejelentésre kötelezett a december 10-i állapotot tükröző bejelentési kötelezettségének teljesítése során azt állapítja meg, hogy az MNB által nyilvántartott, bejelentési kötelezettség alá tartozó törzsadatok naprakészek, akkor a bejelentést az ERA rendszerben elérhető „Adategyezőségi nyilatkozat” elektronikusan hitelesített módon történő megküldésével teljesíti. Az MNB által nyilvántartott adatokat a bejelentésre kötelezett az elektronikus űrlap vagy az „Adategyezőségi nyilatkozat” beküldését megelőzően, az ERA rendszerben elérhető „Törzsadat bejelentés” szolgáltatáson keresztül ellenőrizheti, és amennyiben az MNB által nyilvántartott adatok módosítása szükséges, a módosítást kezdeményezheti, majd az „Adategyezőségi nyilatkozatot” a megadott határidő figyelembe vételével megküldi az MNB részére.

Mindezek miatt szükséges ellenőrizni a cégetek adatait a „Törzsadat bejelentés” szolgáltatáson keresztül! Amennyiben adataitok nem az aktuális állapotnak megfelelőek, illetve téves, vagy hibás adatokat tartalmaznak, a megfelelő törzsadatlapon jelentsétek be a változásokat!

Változás esetén a bejelentési határidő: a bejelentésre irányadó szakágazati törvény, vagy az annak alapján meghozott hatósági döntés eltérő rendelkezése hiányában a változást követő 5 munkanap.

A bejelentési kötelezettséget a tárgyév december 10-re vonatkozóan, a tárgyév december 30-ig kell teljesíteni!

 

MABIASZ kezdeményezések

A Szövetség az elmúlt hetekben több levelet, kezdeményezést is megfogalmazott különböző témákban, melyek az alábbiak:

  • MNB felé kezdeményezés, egy Biztosításszakmai Kerekasztal létrehozásáról, mely évi legalább egy alkalommal összeülne és megtárgyalná az aktualitásokat – MNB, MABISZ, FBAMSZ és MABIASZ venne részt ezeken az üléseken. A levelet közvetlenül a Magyar Nemzeti Bank elnökének, Matolcsy Úrnak címeztük, és kaptunk is rá választ. A leveleket mellékeljük számotokra.
  • A Pénzügyminisztérium, illetve miniszteri biztos felé intézett kérésünk, melyben kértük a biztosításközvetítők számára is elérhető, kedvezményes adózási forma kialakítását – személygépjármű-vezető képzésben részt vevő szakoktatók mintájára. Egyelőre még válasz nem érkezett, de amennyiben változás történik, azonnal tájékoztatunk Titeket.

 

Munka Törvénykönyve módosítása

A Pozderka Ügyvédi Iroda 2022.12.19-én (hétfőn), 10:00 órától 12:00 óráig tart egy tájékoztatót a módosításról.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrálni az alábbi linket lehet:

https://teams.microsoft.com/registration/8oYgLWwx2UuzySiBx9IGZw,TSOe5sjKBE6f2cHZ4dovXg,YesswABUVEyTurj8_0Z_dA,-HT7GNw-c06Y3KkJuRnT1w,y9b-8shr4ke5KogetjNiEw,RKTo6xiGfEqmvz7eQAJQvQ?mode=read&tenantId=2d2086f2-316c-4bd9-b3c9-2881c7d20667

 

A Pozderka Ügyvédi Iroda ügyfeleinek és munkatársainak a részvétel ingyenes, más résztvevők számára a díja 10.000.- Ft + ÁFA.

 

 

 

Köszönettel és Üdvözlettel:

Püski András elnök

Kósa Attila főtitkár

MABIASZ