Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

informacio-csomag-2023-08-21

2023.08.23

Információ csomag - 2023.08.21.

Kedves Kollégák!

Az alábbi információ csomagot állítottuk össze és küldjük részetekre.

Kedves Kollégák!

 

Az alábbi információ csomagot állítottuk össze és küldjük részetekre.

 

Visszaélés-bejelentő rendszer

A MABIASZ tagoknak ingyenesen elérhető szolgáltatás kapcsán szeretnénk további információt adni pontosításként. Azon MABIASZ tag, aki szeretné igénybe venni a szolgáltatást, részünkre szükséges a Prokator-Net Kft-vel kötött megbízási szerződést megküldeni. A megbízási szerződést hamarosan megküldjük részetekre.

 

DORA rendelet

Az európai felügyeleti hatóságok 2023. június 19-én meghirdették a pénzügyi ágazat digitális működési rezilienciájáról szóló (DORA) rendelethez kapcsolódó részletszabályok első csomagjával (RTS-ek és ITS) kapcsolatos társadalmi konzultációt.

A társadalmi egyeztetésre bocsájtott csomag négy szabályozástechnikai standardtervezetet (RTS) és egy végrehajtás-technikai standardtervezetet (ITS) tartalmaz az alábbiak szerint:

  • Az IKT-kockázatkezelési keretrendszerről, valamint az egyszerűsített IKT-kockázatkezelési keretrendszerről szóló RTS-ek,
  • IKT-vonatkozású események osztályozásának kritériumairól szóló RTS,
  • Az információ-nyilvántartás mintadokumentumait meghatározó ITS,
  • A harmadik fél IKT- szolgáltatók által nyújtott IKT-szolgáltatásokra vonatkozó szabályzat követelményeit meghatározó RTS.

A társadalmi konzultáció keretében 2023. szeptember 11-ig lehet az európai felügyeleti hatóságok által meghatározottak szerint véleményeket és javaslatokat megfogalmazni.

A Magyar Nemzeti Bank jóvoltából egy konzultáción lehetett részt venni, melynek anyagát mellékeljük számotokra.

Azonban jón hír, hogy a rendelet 39. pontja szerint az alkuszok mentesülnek a kötelezettség alól:

(39)       Egyes pénzügyi szervezetek mentességeket élveznek, vagy a releváns ágazatspecifikus uniós jogszabályok alapján nagyon enyhe szabályozási keret hatálya alá tartoznak. Az említett pénzügyi szervezetek közé tartoznak a 2011/61/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv (16) 3. cikkének (2) bekezdésében említett alternatívbefektetésialap-kezelők, a 2009/138/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv (17) 4. cikkében említett biztosítók és viszontbiztosítók, valamint azon foglalkoztatói nyugellátást szolgáltató intézmények, amelyek összesen legfeljebb 15 taggal rendelkező nyugdíjrendszereket működtetnek. E mentességek fényében nem lenne arányos az ilyen pénzügyi szervezeteket e rendelet hatálya alá vonni. Emellett ez a rendelet elismeri a biztosításközvetítési piac szerkezetének sajátosságait, így a mikrovállalkozásnak vagy kis- vagy középvállalkozásnak minősülő biztosításközvetítők, viszontbiztosítás-közvetítők és kiegészítő biztosításközvetítői tevékenységet végző személyek nem tartozhatnak e rendelet hatálya alá.

 

MNB féléves jelentés

Az MNB rendelet értelmében a biztosításközvetítő alkuszok féléves adatszolgáltatás teljesítésére kötelezettek., az alábbiak szerint:

A vonatkozási időszak 2023. január 1 – 2023. június 30., a beküldési határidő szintén a tárgyfélévet követő 60. nap.

Ne felejtsétek el a második féléves jelentés beküldésének határidejét.

Plusz információ, hogy az Aegon-Alfa biztosító megnevezése kapcsán, a „Biztosító megnevezése” oszlopban a biztosítók aktuális nevét, a „Biztosító azonosítója” oszlopban a biztosító törzsszámát az MNB internetes honlapján a Felügyelet/Engedélyezés és intézményfelügyelés/Piaci szereplők keresése/Általános kereső menüpont alatt található adatbázisokban foglalt adatoknak megfelelően kell megadni.

 

MABIASZ Sport Club, kiskedvenc fotópályázat

Továbbra is várjuk visszajelzéseteket a tárgyi kezdeményezéseinkkel kapcsolatban, kérjük segítsétek munkánkat:

https://www.mabiasz.hu/tartalom/889/1/hirek/mabiasz-sport-club-felmeres

https://www.mabiasz.hu/tartalom/892/1/hirek/mabiasz-kiskedvenc-fotopalyazat

 

Kövessetek minket a

honlapunkon https://www.mabiasz.hu/

Facebook oldalon https://www.facebook.com/mabiasz

Hamarosan megjelenünk Instagram-on is! Youtube csatornánkon lévő oktató, segítő videókat is folyamatosan közzé tesszük!

 

Kérdés esetén állunk szíves rendelkezésetekre.

 

Köszönettel és Üdvözlettel:

Püski András elnök

Kósa Attila főtitkár

MABIASZ