Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

melyul-a-szakadek-a-biztositokat-is-utolerte-a-szuperallampapir-vegzet

2019.12.02

Mélyül a szakadék: a biztosítókat is utolérte a szuperállampapír-végzet?

Lassult a növekedés a magyar biztosítási piacon a harmadik negyedévben, és mélyült a szakadék az élet és a nem-élet üzletág teljesítménye között. Az életbiztosítások díjbevétele 1,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, a nem-életbiztosítások viszont a baleseti adó biztosítási díjba történő beépítésének is köszönhetően még 16,4%-kal bővültek. A biztosítók nyeresége csökkentő tendenciát mutat az elmúlt egy évben, az idén eddig elért 52 milliárdos profitból 13 milliárdot hozott a harmadik negyedév.

Közzétette ma a biztosítási szektor harmadik negyedéves statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank. A legfontosabb szám talán a szektor bővülését mutató 8,1%-os díjbevétel-növekedés az előző év azonos időszakához képest, amely mögött az élet termékek 1,6%-os visszaesése és a nem-életbiztosítások 16,4%-os növekedése áll a harmadik negyedévben. Az év első három negyedévében a teljes biztosítási piac díjbevétele 11,0%-kal bővült, ezen belül az életbiztosítások 3,8%-kal, a nem-életbiztosítások pedig 17,1%-kal nőttek.

Ha közelebbről megnézzük, melyik biztosítás hogy teljesített, azt látjuk, hogy

  • az élet üzletágban a döntően adókedvezményes nyugdíjbiztosítások díjbevétele 19,1%-kal nőtt, viszont az egyéb unit-linked termékeké 9,1%-kal, a vegyes életbiztosításoké 4,6%-kal visszaestek. Az utóbbi kettőnél kisebb arányt képviselő kockázati életbiztosítások díjbevétele 9,1%-kal nőtt,
  • a nem-élet üzletágban a kötelező biztosítások (kgfb) baleseti adójának a biztosítási díjba és a biztosítók által fizetett biztosítási adóba történt beépítése megtette hatását: a díjbevételek itt 32,9%-kal emelkedtek. A többi szegmens is bővülni tudott itt: a casco díjbevételek 12,3%-kal, a lakásbiztosításiak (háztartási vagyon) 7,2%-kal, az egyéb vagyon- és felelősségbiztosítások pedig 9,7%-kal bővültek.

AZ ÉLETBIZTOSÍTÁSOK ALULTELJESÍTÉSE MÖGÖTT VALÓSZÍNŰLEG JELENTŐS SZEREPE VAN A MÁP+ ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK, AZ EGYSZERI DÍJAS TERMÉKEK DÍJBEVÉTELE UGYANIS AZ EGY ÉVVEL KORÁBBIHOZ KÉPEST 16,2%-KAL 26,1 MILLIÁRD FORINTRA CSÖKKENT A HARMADIK NEGYEDÉVBEN. A RENDSZERES DÍJAS ÉLETBIZTOSÍTÁSOK NÖVEKEDÉSE IS MESSZE ELMARADT A MEGTAKARÍTÁSI PIAC BŐVÜLÉSÉTŐL, ÉS MINDÖSSZE 3,8%-OS DÍJBEVÉTEL-NÖVEKEDÉST MUTATOTT, NEM SOKKAL FELÜLMÚLVA AZ INFLÁCIÓT.

A „szakadás” a szerződésszámon is látható: az életbiztosítások szerződésszáma egy év alatt 2,379 millió darabra, 0,4%-kal csökkent, a nem-életbiztosításoké viszont 4,3%-kal 11,9 millióra emelkedett.

Ami a biztosítók profitabilitását illeti, némileg csökkent az elmúlt egy évben. Míg 2018 első három negyedévében 57,9 milliárd forintos adózott nyereséget produkáltak a biztosítóintézetek, idén már csak 52,4 milliárd forintot. A harmadik negyedévben látványos volt a visszaesés: az egy évvel korábbi 17,9 milliárd forintról 12,7 milliárd forintra esett a profit.

A visszaeséshez az élet és a nem-élet üzletág is hozzájárult, és valószínűleg az intézményi állampapírok piacán bekövetkezett hozamcsökkenés sem használt a biztosítóknak. Az életbiztosítások biztosítástechnikai eredménye 16%-kal, a nem-életbiztosításoké 55%-kal esett vissza. Itt fordított az arány, mint a díjbevételeknél: az élet üzletág csaknem dupla akkora profitot hozott, mint a nem-élet tevékenység.

Az alábbi, négy negyedéves gördülő adatokat mutató ábrán is jól látható az eredményesség utóbbi negyedévekben bekövetkezett csökkenése. Az élet üzletág viszonylagos stabilitást mutat, a visszaesés elsősorban a nem-élet ágban következett be, amelyben a kárkifizetések emelkedésének fontos szerepe van. Az előző év első három negyedévéhez képest 134 milliárd forintról 160 milliárd forintra nőtt a nem-életbiztosítási kárkifizetések összege az idei évben.

 

Forrás