Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

itt-a-szomoru-igazsag-sehol-nem-halnak-meg-annyian-rakban-mint-magyarorszagon

2020.02.05

Itt a szomorú igazság: sehol nem halnak meg annyian rákban, mint Magyarországon

Magyarország különösen veszélyeztetett, ami a rákban történi elhalálozást illeti. Nemzetközi összehasonlításban szinte sehol nem hal meg annyi ember rákbetegségben, mint Magyarországon. A helyzet azért különösen rossz, mert a betegségek harmada szűrésszel és önvizsgálattal megelőzhető lenne.

A mai napon tartják meg a Rákellenes Világnapot, immár 20 éve. A betegség világszerte egyre több áldozatot szed, Magyarország pedig különösen veszélyeztetett ezen a téren. A világon 2018-ban összesen 18 millió új diagnosztizált megbetegedés történt, Magyarországon pedig 33 250 fő halt meg ugyanabban az évben a Magyar Rákellenes Liga adatai szerint.

A női megbetegedések közül az emlő dominál, ez az összes megbetegedés 25 százalékát teszi ki, ezt követi a vastagbél 9,7 százalékkal, és a tüdő 8,8-al. A férfiaknál a tüdőrák a leggyakoribb daganattípus, az esetek 15,5 százaléka tartozik ezen megbetegedések közé. A prosztata szintén gyakori, a megbetegedések 14,5 százaléka esik ebbe. A vastagbél a harmadik helyen található.

Nemzetközi összehasonlításban különösen rosszul állunk, az Eurostat adatai szerint Magyarországon a legsúlyosabb a vészhelyzet: 2016-ban 100 ezer ember közül 345 halál volt Magyarországon, amit a rák okozott.

Minket a horvátok követnek, náluk ez 334 volt, de rosszul állnak a szlovákok (315) és a szlovénok (309) is. A legkevesebb halálozás Cipruson volt a mért országok közül, ott 100 ezer emberből 194 halt meg rákban. Finnországban 220 haláleset volt a ráknak betudható.

Az egyébként elmondható, hogy bár a folyamatosan diagnosztizált betegek száma egyre nő, a halálozási ráta nem, így aztán az orvostudomány egyre hatékonyabban tudja kezelni az ilyen megbetegedéseket. Azt is nagyon fontos tudni, hogy a rendszeres önvizsgálattal és szűrővizsgálatokon való részvétellel az esetek nagyjából egyharmada megelőzhető lenne.

 

Forrás